
Γνωρίζατε ότι το αρχικό σχήμα της Σαντορίνης ήταν
κυκλικό και ήταν περίπου διπλάσιο σε μέγεθος;
Γι’ αυτό ονομάστηκε Στρογγυλή (που σημαίνει κυκλικός στα ελληνικά).
Το σχήμα του νησιού άλλαζε συνεχώς λόγω ισχυρών σεισμών και ηφαιστειακών εκρήξεων.
Η πρώτη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε πριν από περίπου 25.000 χρόνια, βυθίζοντας σχεδόν το μισό νησί και δημιουργώντας την περίφημη Καλντέρα.
Το 1.613 π.Χ. το ηφαίστειο ξύπνησε ξανά, καταστρέφοντας περαιτέρω τη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που έχει βιώσει ποτέ η ανθρωπότητα.
Κύματα ύψους 30 μέτρων σάρωσαν τις ακτές των Κυκλάδων και της Βόρειας Κρήτης και εικάζεται ότι αυτό προκάλεσε την παρακμή του περίφημου μινωικού πολιτισμού.
Μέσα σε τρεις μέρες απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα 60 κυβικά χιλιόμετρα πέτρας, ο όγκος αυτός ισούται με 64 εκατομμύρια σπίτια. Η ποσότητα του ηφαιστειακού αερίου που είχε συσσωρευτεί στην ατμόσφαιρα είχε προκαλέσει πτώση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας του πλανήτη έως και τέσσερις βαθμούς Κελσίου για δύο χρόνια. Η έκρηξη βύθισε το ένα τέταρτο του νησιού, σπάζοντας το σε 3 κομμάτια. Σαντορίνη, Θηρασιά και Ασπρονήσι. Ένα παχύ στρώμα στάχτης κάλυψε ολόκληρο το νησί, επεκτείνοντας την ανατολική ακτή έως και 2 χλμ.
Εικάζεται ότι η Σαντορίνη φιλοξένησε περισσότερους από 30.000 κατοίκους. Στην προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου
οι ανασκαφές και τα ευρήματα μαρτυρούν ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης έφυγαν εγκαίρως από την πόλη, καθώς φαίνεται ότι εκεί
έχουν προειδοποιήσει για σεισμούς. Τόνοι ελαφρόπετρας κάλυψαν την πόλη για αιώνες.
Το 46 π.Χ. λάβα αναδύθηκε ξανά από τα βάθη της θάλασσας δημιουργώντας τα ηφαιστειακά νησιά που βλέπουμε σήμερα. Στο τέλος
150 χρόνια το μέγεθος του ηφαιστειογενούς νησιού της Νέας Καμένης τριπλασιάστηκε. Η τελευταία ροή λάβας συνέβη το 1950 μ.Χ.